Sounds of Europe

In 2011 ontstond in Amsterdam het initiatief om muziek uit alle EU-regio’s te verzamelen en daar omheen events te organiseren voor en met die regio’s.

Helaas is dat initiatief inmiddels stilgevallen. Daarom willen wij dat initiatief heractiveren door vanuit onze regio een initiatiefgroep starten.

De afbeelding komt van de voormalige homepage van de website van Sounds of Europe.

Actueel

Tegenwoordig zien heel veel Europese musici meer perspectief in het dóórontwikkelen van nieuwe Europese muziek. Men versmelt compositie en improvisatie tot een nieuw en interactief geheel en gebruikt daarvoor andere ritmes dan de swing in de Amerikaanse jazz ‘want dat kunnen we toch nooit op die manier’.

De vraag ‘hoe klinkt Europa’ kan dus steeds beter worden beantwoord met voorbeelden van recente opnamen die als kenmerk hebben dat musici uit alle EU-landen met elkaar aan de slag gaan en dat vrijwel alle gevestigde ensembles talenten uit alle EU-landen aantrekken. Zij brengen in uitvoeringen ook allen hun roots tot klinken, hoewel deze opmerking bij de meeste klassiek liefhebbers wel enige verbazing zal oproepen. Toch laten we die opmerking op deze website staan als argument voor verdere analyse in onze Luistergroepen.

Voorbeelden van actuele en ‘typische’ Sounds of Europe:

  • ??

Deze trend van interregionale uitwisseling van muziek, musici en stijlen dateert al van het interbellum toen volksmuzikanten en klassiek geschoolde musici in bijv. Berlijn bij elkaar kwamen voor het uitvoeren van de stukken van Kurt Weil, op tekst van Bertold Brecht.
Een ander belangrijk voorbeeld daarvan is George & Ira Gershwin’s Rhapsody in Blue uit 1924 en Rhapsody in Blue uit 1928, met de toetsers en Porgy & Bess uit 1935, verplichte zwarte cast.
In 1961 kwam vanuit een vergelijkbare benadering in de Verenigde Staten de muziek, zang, dans & film van de Westside Story van Leonard Bernstein tot stand.