7 tips om actiever te luisteren

Actief luisteren gaat haast vanzelf beter als je de volgende tips toepast:

 1. Verbeter je luistervaardigheden
 2. Ga daarom of daarna met elkaar op ontdekkingsreis
 3. Eerst vóórluisteren met bijv. Spotify
 4. LP’s en streams klinken vrijwel nooit beter dan CD’s
 5. Uitnodiging: Kom bij ons langs voor overleg
 6. Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek
 7. Negen tips om de geluidkwaliteit van je hifi-installatie te verbeteren

Tip 1: Verbeter je luistervaardigheden
(dat is ook handig voor andere situaties!)

Dat kun je zelf maar ook met anderen doen. Een paar (gezellige) voorbeelden:

 • Welke instrumenten hoor je nu? Je zult verbaasd zijn over de verschillende antwoorden. Niet iedereen hoort ook meteen alle instrumenten. En het verschil tussen bijvoorbeeld een ‘spaanse gitaar’ en de ‘oud’ is meestal alleen voor iemand die die instrumenten ook live heeft gehoord, goed te herkennen.
 • Probeer eens een kleur te geven aan wat je hoort. Je zult verbaasd zijn dat andere luisteraars die naar dezelfde opname luisteren totaal andere kleuren aangeven bij het horen van dat stuk. Leg elkaar dan uit waarom je op die kleur komt en probeer daarmee bij de volgende luisteroefening rekening te houden.
 • Probeer de kleur van hiervoor te vervangen door andere zintuiglijke waarnemingen zoals geuren en beelden. Als je er met je luistergenoten vol verbazing om hebt gelachen, heb je elkaar inmiddels ook veel beter leren kennen.
 • Probeer eens met elkaar naar muziek te luisteren zoals een spel met kettingwoorden werkt. De volgende kiest dan een muziekstuk op basis van een woord uit de titel van het beluisterde stuk en licht zijn/haar keuze toe. Dat werkt overigens met Spotify supersnel.

Tip 2: Ga daarom of daarna met elkaar op ontdekkingsreis

Na deze uitgebreide kennismaking met elkaar heb je een stevige basis om gezamenlijk ook nieuwe paden te ontginnen, want muziek verbroedert. Denk hierbij aan:

 • het beluisteren van nieuwe (experimentele) muziek, en/of
 • een gezamenlijk bezoek aan een concert waar je zelf normaal gesproken nooit naar toe zou gaan, en/of
 • deelname aan een muziekreis naar de roots van jullie gezamenlijke muziekvoorkeuren of naar belangrijke muziekhistorische steden zoals die:
  • waar Bach heeft gewerkt (de Bach-trail), of
  • waar de opnames van Inspector Morse zijn gemaakt (de Morse-trail).
   (Die trails bestaan overigens al, maar daar kunnen deelnemers beter enigszins voorbereid aan deelnemen)
 • bij ons aanmelden voor een concertreeks van ongeveer 10 concerten per jaar in groepen van minimaal 10 personen. Samen uit, samen thuis, in goed gezelschap en met goede muziek op bekende podia.

Tip 3: Eerst vóórluisteren met bijv. Spotify

Om alleen de echt goede CD’s aan te schaffen, beluistert Ton tegenwoordig eerst nieuwe uitgaven via Tidal en een goede streamer. Op deze manier koopt hij nu alleen nog goede muziek die op CD ook beter klinkt dan via Spotify of Tidal. Een hele verbetering; niet alleen geef je dan legaal veel minder geld uit aan het kopen van CD’s, maar je bespaart ook veel ruimte in kasten.

Tip 4: LP’s en streams klinken vrijwel nooit beter dan CD’s

Muziek op vinyl is weer flink in opkomst. Laat je niet verleiden door alle mooie verhalen over de betere klank van LP’s. We kunnen inderdaad bevestigen dat veel LP’s beter klinken dan de CD’s waarop ze later zijn uitgebracht, maar om dat verschil te kunnen horen heb je een heel goede installatie nodig: Draaitafel, element, goede voorversterker, goede eindversterker en niet te vergeten goede speakers en goede bekabeling tussen die componenten.

Pas als dat allemaal goed op elkaar is afgestemd, kun je het verschil tussen goed opgenomen CD’s en goed opgenomen LP’s wel goed horen.
Dus goed opgenomen LP’s klinken op een goede installatie meestal beter dan gewone CD’s, maar dat je dat ook ergens kunt horen, is dus de uitzondering die de regel bevestigt.

Het artwork van LP’s is over het algemeen wel veel aantrekkelijker, dus dat is ook een prima argument om toch LP’s aan te schaffen. Als je ze dan maar afspeelt op een betere draaitafel dan al dat speelgoed dat nu weer in de handel is -:).

Tip 5: Uitnodiging: Kom bij ons langs voor overleg

Als je zelf wilt horen hoe al die aspecten van klinkende muziek (zoals we die op deze website weergeven) bij elkaar komen, meld je dan aan voor onze luistersessies in Raamsdonksveer bij Ton thuis. Neem dan ook een overzicht van je beste muziek mee, of stuur ons dat toe, zodat we daar ook met de andere deelnemers aandacht aan kunnen schenken.

Tip 6: Maak een afspraak voor een ‘oor tot oor’ gesprek

Om teleurstelling te voorkomen, kun je beter eerst je vragen en wensen per email met ons uitwisselen. Bij Ton zijn altijd zijn oren leidend geweest en als je die vaardigheid zelf ook graag wilt ontwikkelen door het delen van luisterervaringen met anderen, dan ben je bij onze Luistergroepen het goede adres.
Luisteren naar goede muziek, met mensen die dezelfde belangstelling delen: het kan beroerder -:)

Tip 7: Negen tips om de geluidkwaliteit van je hifi-installatie te verbeteren

Klik hier naar een Engelstalige pagina met een aantal tips die in eerste instantie placebo lijken maar het toch echt blijken te doen.